wtorek, 29 września 2015

1. WYBÓR MODELINY. FIMO CZY PREMO ?

Na rynku mamy dostępnych wiele rodzajów modelin. Najbardziej popularne marki to: Fimo (soft, classic,effect) i Premo (sculpey,accents), Cernit. O wyborze musicie zadecydować sami,  a ja mam nadzieję wam w tym pomóc :). Porównamy dwie z nich Fimo i Premo.

A. Fimo Effect (nr 28, brokatowa czerwień)

Zalety: daje piękny brokatowy efekt, odporna na zmiany barwy przy wysokiej temperaturze wypiekania.
Wady: twarda, krucha, mało plastyczna, ciężka do "wyrobienia".Nie polecam osobom zaczynającym zabawę z modeliną,.

B. Fimo Classic (nr 15, kolor żółty)

Zalety: mocne intensywne kolory, odporna na zmiany barwy przy wysokiej temperaturze wypiekania
Wady: twarda, krucha, mało plastyczna, ciężka do "wyrobienia". Nie polecam.

C.Fimo Soft ( nr 27, kolor brązowy)

Zalety: miękka, plastyczna, łatwa do wyrobienia, odporna na zmiany barwy przy wysokiej temperaturze wypiekania. Zdecydowanie polecam.
Wady: Brak.
Uwagi: Kolor czekoladowy (nr 75), zbyt plastyczny, bardzo miękki. Odporne na zmianę barwy przy zawyżonej temperaturze wypiekania są kolory ciemne.

D. Premo Sculpey Accents ( nr 5527, kolor niebieski)

Zalety: miekka , bardzo plastyczna, łatwa do wyrobienia, dodatkowym plusem jest odporność na osiadanie kurzu podczas pracy.
Wady: Przy zawyżonej temperaturze wypiekania zmienia barwę.

E. Premo Sculpey (nr 5063, przezroczysta)

Zalety: miękka, plastyczna, łatwa do wyrobienia, odporna na osiadanie kurzu.
Wady: Przy zawyżonej temperaturze wypiekania zmienia barwę.

Wnioski: Początkującym zdecydowanie polecam Premo Sculpey lub Fimo Soft.TEST PORÓWNAWCZYDo testu użyłam, wymienionych powyżej i opisanych modelin (w formie małych krążków). Test został wykonany przy użyciu domowego piekarnika, przy zminnej temperaturze (kolejno: 90,120,150,180 stopni C.) i stałym czasie wypiekania 30 minut. Zgodnie z zaleceniami
producenta modelina Premo powinna być wypiekana w temp (130 C i czasie 15-30 minut), a Fimo (110 C i czasie 30 minut).

WYNIKI: zdj.nr 1




OMÓWIENIE:

W temp. 90 C/30 min wszystkie modeliny pozostają miękkie po wypieczeniu. W temp 120 C/30 min
modelina nadal nie jest dobrze utwardzona, ale zachowuje koloryt. W temp. 150 C/30 min modelina jest twarda, ale Fimo Classic delikatnie zmienia barwę. Temp. 180 C stopni jest za wysoka dla modeliny Premo i takiej do pieczenia nie polecam. W przypadku Fimo o jasnych kolorach jest podobnie. Biała modelina tej marki przybiera kolor cielisty w tej temperaturze.

WNIOSKI:

Optymalna temperatura i czas wypiekania jaki polecam na podstawie testów i doświadczenia to około 140, 150 stopni C w czasie 40 minut (czasem dłużej) szczególnie jeśli utwardzamy duże i grube elementy np.: w figurkach. Z modelin warta polecenia jest Fimo Soft i Premo Sculpey z delikatnym wskazaniem na tą drugą ze względu na łatwość modelowania i odporność na czepianie się kłaczków kurzu itp. :).

Następny post: Duże narzędzia przydatne w pracy z modeliną. Makaroniarki, wyciskarki, kuchenki do wypiekania, mini wiertarki....co warto kupić, a czego nie. :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz