Modelinę możemy: gotować, wypiekać w opiekaczu, tosterze, piekarniku dedykowanym, mikrofalówce. W tym poście omówię najważniejsze metody i urządzenia dostępne na rynku polskim i zagranicznym.
1. Amaco Polymer Clay - dedykowana do wypiekania modeliny
Amaco jest piekarnikiem dedykowanym do wypiekania modeliny na rynek (Amerykański!). Co to dla nas oznacza?. Wtyczka Amaco różni się od tych, które mamy w naszych urządzeniach domowych i nie pasuje do polskich gniazdek. Aby skutecznie ją podłączyć do gniazdka, musimy zakupić adapter potocznie nazywany przejściówką, którego producent nie dodaje do pudełka. Napięcie zasilające w gniazdkach amerykańskich wynosi (110V-120V), a w polskich (220V-230V). Podłączenie Amaco bezpośrednio do gniazdka za pomocą adaptera spowoduje jej spalenie. Aby urządzenie zadziałało prawidłowo, należy zakupić dodatkowo transformator napięcia. I tu pojawia się problem pt. "koszty". Cena kuchenki to kwota rzędu 300zł (dostępna na www.ebay.pl ) plus cena transformatora 100zł-200 zł (www.allegro.pl) daje nam łączną kwotę około 500zł.
Dodatkowym minusem tego piekarnika jest bardzo mała pojemność oraz fakt, że nie utrzymuje on stałej temperatury. Wypiekając w nim modelinę musimy cały czas kontrolować temperaturę za pomocą termometru kuchennego, który umieszczamy wewnątrz Amaco. Poleca ją 40% użytkowników. Nie jest więc ona najlepszym wyborem i chociaż sama ją posiadam to raczej nie polecam.
Zdj: 1,2. Amaco
2. Hamilton Beach toster oven - opiekacz, toster
Ten opiekacz jest również dedykowany na rynek amerykański. Jego cena waha się w granicach od 500 zł w górę. Dodatkowe koszty jakie musimy ponieść przy zakupie transformatora dają nam łączną kwotę powyżej 600zł. W przeciwieństwie do Amaco doskonale utrzymuje stałą temperaturę, jest duży i poleca go 90% użytkowników. Zakupu możemy dokonać na (www.ebay.pl). Zdecydowanie polecam!
Zdj 3. Hamilton Beach oven
3. Inne tostery i piekarniki
Na polskim rynku mamy wiele mini piekarników, opiekaczy i tosterów, które mogą zastąpić nam piekarnik Hamilton. Przy zakupie zwracajmy uwagę na 3 istotne elementy: wbudowany czasomierz, regulację temperatury od 100, 110 stopni C i obecność dwóch grzałek grzewczych: górnej i dolnej. Zanim dokonacie zakupu wybranego modelu, poczytajcie na forum czy utrzymuje stałą temperaturę ( jest to bardzo ważne przy wypiekaniu modeliny). Jeśli wybrany model spełnia wszystkie wymienione wymogi, a jego cena jest przystępna (w granicach 300zł), śmiało kupujcie:).
4. Domowa kuchenka
Pieczenie w piekarniku domowym jest jak najbardziej bezpieczne zwłaszcza jeśli użyjemy do tego specjalnej torby do pieczenia np. indyka (koszt 3 zł/30 szt, dostępne na www.allegro.pl). Torba taka pochłania wszystkie opary i zapobiega osadzaniu się ich na ściankach domowej kuchenki. Może być stosowana wielokrotnie do czasu aż nie zostanie uszkodzona ( nie zrobimy w niej np. dziury)
Pieczenie w piekarniku domowym jest jak najbardziej bezpieczne zwłaszcza jeśli użyjemy do tego specjalnej torby do pieczenia np. indyka (koszt 3 zł/30 szt, dostępne na www.allegro.pl). Torba taka pochłania wszystkie opary i zapobiega osadzaniu się ich na ściankach domowej kuchenki. Może być stosowana wielokrotnie do czasu aż nie zostanie uszkodzona ( nie zrobimy w niej np. dziury)
Zasady pieczenia w piekarniku:
- Umieść termometr do pieczenia we wnętrzu kuchenki i nagrzej ją do wymaganej temperatury.
- Modelinę wstaw do szklanego lub ceramicznego naczynia i włóż do worka, ale tak by nie dotykał
on wypiekanego elementu. Pozostaw w nim powietrze , tak by wyglądem przypominał lekko napompowany balonik.
- Szczelnie zamknij worek ( unikaj metalowych zapięć, która mogą wytopić w worku otwór).
- Całość umieść na aluminiowej blaszce i włóż do piekarnika.
- Po upieczeniu ostrożnie wyjmij blaszkę i pozostaw do ostygnięcia, lub wyjmij modelinę z woreczka i włóż do zimnej wody.
Gotowe:) Polecam
5. Kuchenka mikrofalowa
Aby bezpiecznie wypiekać modelinę w kuchence mikrofalowej, należy nasz model uprzednio umieścić w pojemniku z wodą. Nie polecam tej metody ponieważ ogranicza ona nas pod względem wielkości modelu. Modelina zachowuje się podobnie jak podczas gotowania, kolory płowieją a na powierzchni pojawia się biały nalot. Nie polecam tej metody.
To wszystko na temat wypiekania. Mam nadzieje że mój post będzie pomocny. Następny temat to : wyciskarki i makaroniarki:)
W ilu Watach i przez jak długo muszę piec modelinę w mikrofali?
OdpowiedzUsuńŚwietnie napisany artykuł.
OdpowiedzUsuń